vrijdag 7 november 2014

How to bluff your way into America: 5 - Yes we can... blame!

Sinds ik hier in Amerika ben is vreemd genoeg de landelijke politiek een van mijn vaste gespreksonderwerpen. Dit terwijl  in Nederland ik me nauwelijks aan dat soort discussies waag. Waarschijnlijk omdat ik in de VS onvoldoende de subtiliteit van het politieke debat kan doorgronden. Anderzijds is het een van de weinig onderwerpen waar je al snel wat vanaf kan weten. Hierbij helpt het dat voor onze ogen de politiek netjes verdeeld in twee partijen, links (de Democraten) en rechts (de Republikeinen). Deze verdeling is verder overal in de maatschappij te vinden. De media, zoals kranten, radio en televisie positioneren zich bijna altijd aan linker- of rechterzijde van het politieke spectrum.  Ook bevolkings groepen zijn netjes verdeeld. Blanke mannen aan de rechterkant.
Republikeinen vs Democraten
Vrouwen, en niet – blanken stemmen vaak op de democratische partij. Dit is zelfs zo bepalend dat bij verkiezingen de strategie van de democraten erop gericht is om niet blanken en vrouwelijke kiezers daadwerkelijk te laten stemmen terwijl republikeinen de mogelijkheid tot kiezen voor niet Amerikanen proberen aan te scherpen. Ook op inkomensgebied zijn de voorkeuren duidelijk. Arm stemt links, vermogend kiest rechts. Verder, geografisch gezien, is het noord-oosten en het westen democratisch grondgebied, terwijl de rest vooral rechts georiënteerd is.

Fox News - Fair and balanced ?
Nu wil ik je verder niet vermoeien met de Amerikaanse politiek. De traditionele media zijn natuurlijk veel beter in het duiden van alle bewegingen. Echter mijn dagelijkse omgeving, Alanta ligt in het zuiden, en ik heb veel goed verdienende blanke mannelijke collega’s, is voor 99.9 % aanhanger van de Republikeinse partij of misschien beter gezegd, tegen die verfoeide socialistische democraten. Sommige televisies/radiostations zoals Fox news en WSB Talkradio zijn een constante tirade tegen Obama en zijn kameraden.
Het is bijna humoristisch te horen hoe ze elk nieuwsfeit kunnen draaien tot iets negatiefs voor de huidige president. Neem de Ebola crisis. Toen Obama voor het eerst de Amerikaanse aandacht er op vestigde werd het eerst als onbelangrijk buitenlands beleid geduid. Dit terwijl er zoveel belangrijke binnenlandse issues waren. De publieke opinie sloeg echter helemaal om toen de eerste Ebola patienten in de VS kwamen. Hoe had dit ooit kunnen gebeuren en nu Obama de onrust probeerde te beteugelen werd er gesteld dat hij crisis had onderschat.

Als ik tegen het ‘Obama bashen’ enige nuance probeer aan te brengen (of gewoon lekker Amsterdams probeer te zuigen) word ik weg gekeken als een onwetende socialistiche Europeaan. Het is gewoon onmogelijk dat een blanke man van middelbare leeftijd uit zichzelf sympathie voor de huidige regering zou kunnen tonen. De hele overheid is een niet te vertrouwen boevenbende en je kan beter een leger aan automatische oorlogstuig aanschaffen om jezelf te beschermen tegen hun invloed. Het maakt de meeste uiteindelijk zelfs niet uit wie er uiteindelijk in Washington de touwtjes in handen heeft. Republikeins of democratisch, ze kosten meer geld dan ze opleveren.

Zo langzamerhand heb ik het idee gekregen dat het een soort 'male bonding' is om lekker gezamelijk de overheid af te zeiken. Met de tegenpartij draag probeer ik me nu te integreren...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten