De dag na Thanksgiving wordt Black Friday genoemd. Zij ontleent haar naam aan drukte en files die ontstaan omdat Amerikanen massaal haar Kerst inkopen doen. Deze koopgekte wordt aangezwengeld door de vele promoties die winkelketens plannen om klanten naar hun winkels te trekken. Zo doen veel winkels hun deuren al om middernacht open.
Nu zijn Marta en ik van het type dat alles een keer gedaan moet hebben dus dachten wij om op thanksgivingavond de gekte in te duiken en kijken waaraan deze dag zijn reputatie heeft ontleed. Hierom maakten we na het diner een plan om een paar winkels te bezoeken. Toen we rond half twee (in de nacht dus) bij onze eerste keus aankwamen was de parkeerplaats leeg en waren de luiken naar beneden. Gesloten dus en toen ook onze tweede winkelkeus niet open bleek voelde heel Black Friday al aan als een goede 1-april grap.
Iets verderop bleek Toys ‘r us wel open. Onze harten klopten sneller, de koopjesjacht kon beginnen. Eenmaal binnen was ook deze opwinding snel over. De gewoonlijke rotzooi in deze winkel, fel TL licht en een paar aanbiedingen maakte de nacht niet anders dan een gewone zaterdag middag behalve dat het personeel nog vermoeider, verveldender en ongeïnteresseerde leek dan normaal.
Dan maar op naar het lokale overdekte winkelcentrum (the mall). De parkeerplaats was behoorlijk gevuld wat toch wel opmerkelijk was rond 2:30 s’nachts.
Toch bleken alleen een paar mode winkels open die dan wel 50 % discount beloofden. Nu weet ik vanuit mijn werk met de mode-industrie dat dergelijke kortingen nog steeds winst marge overlaten dus zo speciaal is dat eigenlijk niet. Toch maar twee paar sokken gekocht als een fysieke trofee van onze Thanksgiving Queeste en snel maar naar huis. Geen Koninginnennacht gezelligheid dus en gezelligheid zelf lijkt dus echt niet te vertalen in het Amerikaans. Alleen het woord alleen al is onderdeel van onze nationale trots. Is het tegenwoordig trouwens Koningsnacht? Geen idee.
De volgende dag maar nog een poging. Dit was per slot toch de echte Thanksgiving vrijdag. Het is overigens geen vrije dag in de VS maar ik geloof niet dat behalve winkelpersoneel er niemand is die werkt. Deze werknemers kunnen hun werk trouwens niet weigeren, zelfs niet als hun bazen geen dollar extra betalen. Genoeg Mexicanen die hun plaats blijkbaar willen overnemen. Lang leve de vrije markt!
Dit keer gingen we naar Kohl's, een soort warenhuis tussen Hema en Bijenkorf in. Toen we daar rond 12uur s’middags aankwamen was er bijna geen plekje meer te vinden op de parkeerplaats en binnen was de winkel overvol. We waren er niet voor niets gezien ook het aantal aanbiedingen. Achterin de winkel bleek nog steeds moeilijk door de schappen te te bewegen. Dit kwam omdat de rij voor de kassa zich helemaal tot de laatste winkelrij gevormd had. Ik sloot me maar snel aan omdat ik bang was dat niet veel later ik buiten zou moeten staan om te kunnen betalen. Het bleek een veel gevolgde strategie. Terwijl familieleden met de koopjes kwamen aanzetten stonden wij (over het algemeen mannen) geleund over ons karretje de gekte om ons heen op te nemen. Zelfs de mobiele telefoon verloor na verloop van tijd iedereens interesse. Dit leverde een speciaal soort van verbroedering op. Toen ik 2 uur later buitenstond namen we de tijd om afscheid te nemen van de koopjesjagers voor en achter on in de rij alsof we een skivakantie van twee weken achter de rug hadden.
Later begreep ik uit het nieuws dat een aantal winkelketens en merken vlak voor Black Friday hun prijzen verhoogd hadden om zo een grotere korting te kunnen geven (zie o.a The Washington Post en Nerd Wallet). Niets nieuws onder de zon dus en een week later waren er in dezelfde winkel nog grotere kortingen om Black Friday overblijfsels van de hand te kunnen doen.
Desalniettemin...
Black Friday? Seen it, Done it, having two pairs of socks
Geen opmerkingen:
Een reactie posten