dinsdag 14 oktober 2014

Werken als een Mexicaan (2)

Had ik het in mijn vorige blog berichtje nog over de immigratie problemen bij de Mexicaanse - Amerikaanse grens. Een paar dagen geleden stuitte ik op een artikel (CNN - link) waarin de grens in relatie wordt gebracht met actuele nieuwsfeiten. Zo zou de Republikeinse partij zich zorgen maken deze specifieke grens omdat zowel ISIS als EBOLA via deze overgang 'vrij' toegang tot de VS krijgen. De grensbewaking had blijkbaar al te maken gehad met enkele militante moslims. Daarnaast is er grote ongerustheid over Ebola en hoe Amerika zichzelf kan beschermen. Het kunnen 'afgrendelen' van de zuidgrens was een van de opties. Voor mij zijn er wat meer voor de handliggende maatregelen denkbaar maar misschien hebben de republikeinen nog ander politiek gewin voor ogen.

woensdag 8 oktober 2014

Werken als een Mexicaan

Immigratie is een belangrijk politiek twistpunt op zowel regionaal als landelijk niveau. Obama wordt zowel van linker- als rechterzijde bekritiseerd over zijn beleid. Elke maand steken alleen al vijf- tot tienduizend kinderen uit Midden- en Zuid-Amerika de Rio Grande over. Deze rivier in Texas markeert de duizend kilometer lange grens tussen de VS en Mexico. En hoewel niet al te diep komen toch een aanzienlijk aantal van die kinderen om bij deze gevaarlijke oversteek. Hun 'geluk' is wel dat als ze over de grens komen ze een goede kans hebben om te mogen blijven. De meeste volwassenen daarentegen zijn gedwongen hun toevlucht tot de illegaliteit te nemen

De gemiddelde (rechtse) Amerikaan lijkt echter ongevoelig voor al dat leed en de wanhoop die leidt tot deze tocht. Zij zien vooral dat deze kinderen en hun ouders de Amerikaanse welvaart koek komen opsnoepen. Volgens hun moet Obama snel actie ondernemen om deze toestroom in te dammen. Strengere grenscontroles, een rigoreus terugzetbeleid en een duizend kilometer lang hekwerk zijn volgens hun de juiste set van maatregelen. 

De andere kant van de medaille is dat al het zware werk (in ieder geval in Georgia) wordt gedaan door Mexicanen. Er is geen stukje groen of goot wat niet door Mexicanen wordt beheerd of het nu weekend of een gewone weekdag is. In mijn omgeving schieten de woonwijken als paddestoelen uit de grond. Al deze projecten worden bemand door Mexicanen die dag en nacht zich uit de naad werken. Dat in de bouw zowel absoluut als relatief meer werknemers omkomen dan in elke andere industrie lijkt niemand wat te deren. Deze illegale werknemers hebben geen stem in de nationale politiek.

Andere immigratiebevolkings groepen zijn door deze druk van onder aan de maatschappelijke ladder vanzelf wat omhoog gekropen. Brazilianen bezetten kapsalons en beauty markt. Zuid Europeanen hebben een restaurant en Aziaten het wassen en herstel van kleding. Nederlanders moeten het dan weer hebben van nutteloos advies in de IT industrie.

Een saillant detail van deze immigratie is dat boze tongen beweren dat deze door beide overheden stiekem gedoogd worden. Voor Amerikanen is het toegang tot goedkope arbeidskrachten terwijl het geld wat deze immigranten terugsturen naar een hun achtergebleven familieleden zeer welkom is in het land van oorsprong. Verder zijn vergrijzingcijfers in de VS aanzienlijk lager. Dit wordt bijna alleen veroorzaakt door een constante immigratie van jonge werkkrachten. 

Hoe het ook zij 'werken als een mexicaan' is algemeen gebruikte uitdrukking geworden voor je dagenlang uitsloven voor weinig gewin...