vrijdag 6 december 2013

Stranger in this town...

Ik dacht altijd dat de verschillen tussen de Verenigde Staten en Europe (Nederland) behoorlijk klein waren. We zien immers dagelijks Amerikaanse cultuur en gewoontes via alle media en daarbij is mij niet opgevallen dat het om echt een heel ander land gaat. Wellicht gaat dit op voor algemeenheden, op de alledaagse kleinigheden willen de verschillen soms pijnlijk groot zijn.

Neem bijvoorbeeld het retail banksysteem. Voor het voorschot op het huis moesten geld van onze bank rekening op die van van de verhuurder zien te krijgen. Je zou denken in de tijd van Internet 3.0 dit geen enkel probleem moeten zijn.

Onderzoek en navraag leerde me dat er ongeveer de volgende opties zijn, te weten:

  • money drop;
  • deposit slip;
  • wire transfer;
  • pay pal;
  • bill pay;
  • payment check

Het voor-en-tegens van al deze methodes heb ik eerlijk gezegd nog niet weten te doorgronden behalve dat
over het algemeen kosten al deze diensten geld kosten en dat geen van alle echt handig is.

Toen ik mijn Amerikaanse collega's uitlegde dat wij in Europa gewoon met online bankieren zonder kosten geld naar Jan en alleman kunnen overmaken keken ze mij aan of ze net hoorde of onze enige methode om vers water te hebben naar de dichtstbijzijnde put gaan is en je emmertje op te halen. Ze konden mij anderzijds toch ook niet uitleggen waarom dit nu zo moeilijk zou moeten zijn behalve dat het anders wel erg makkelijk was om de belasting te ontduiken. Tja, daarom zitten Apple en Starbucks natuurlijk in Nederland...

Uiteindelijk wilde de verhuurder een 'wire transfer' doen en dus hadden we geen keus. In dit geval moet je naar één van je eigen bankkantoren (gelukkig hebben wij er een die nogal wat vestigingen heeft). Bij de balie aangekomen vertelde de bankmedewerker dat zij hier niet voor gekwalificeerd was en dat ik hiervoor bij een 'banker' (bankier?) moest zijn. Na enige tijd wachten werd ik door een man in een maatpak opgehaald. Deze nam me mee naar zijn kantoor vulde mijn rekeningnummer en de gegevens vvan de verhuurder in zijn computer en drie minuten later was alles gepiept. Dat wil zeggen dat de verhuurder waarschijnlijk de volgende dag het voorschot zou ontvangen. Kosten van dit grapje, 30 dollar. Het pak van de bankier moet toch ergens van worden betaald.

Geluk bij ongeluki is dat we nu wel de zekerheid van een huis hebben...

1 opmerking:

  1. Voordeel van het Amerikaanse systeem is wel dat je met een cheque een pak melk kan afrekenen, zoals de Dude doet in de Big Lebowski. Kijken ze je in NL toch raar aan.

    BeantwoordenVerwijderen