vrijdag 27 december 2013

Bewegwijzering

Hoewel in deze tijden van TomTom en smart phones bewegwijzering een soort fossiel zijn van andere tijden zijn ze toch wel handig om je te oriƫnteren in een nieuwe omgeving. Na eens een verkeerde afslag genomen te hebben viel me op dat er weinig plaatsnamen op deze borden te vinden zijn en mochten ze er staan dan wordt dit niet heel consequent of ver van te voren aangegeven.

In Amerika, of in ieder geval in Atlanta, wordt veel meer verwezen naar straatnamen of wegennummers dan steden, dropjes of wijken zoals we dat in Nederland gewend zijn.
 Hierdoor is men ook gedwongen meer de richting van de weg aan te geven dan een eindpunt. Zo zie je in Atlanta 'I75 North' of de '141 Eastbound' terwijl je in Utrecht bijvoorbeeld de 'A2 richting Amsterdam (Breukelen en Maarssen)' kan nemen. Wellicht komt dit omdat in Verenigde Staten heel veel 'middle of Nowhere' is en dat een weg in de meeste gebieden het enige te vermelden waard is. Anderzijds is het dichtbevolkte Nederland ook helemaal volgepland met stadscentra en nieuwbouwwijken welke prima referentie punten geven.


Een gevolg van de routebewijzering in de VS is dat je wel gedwongen wordt de geografie van de belangrijkste wegen te kennen wil je (alleen) op de borden navigeren. Daarentegen kunnen wegen natuurlijk van richting veranderen (bijvoorbeeld een rondweg) waardoor dit systeem eigenlijk niet werkt. Immers moet ik nu de I75 north nemen terwijl ik eigenlijk naar het westen moet. Nu moet ik toegeven dat de meeste grote wegen juist niet van richting veranderen. Over het algemeen lopen bijvoorbeeld de oneven interstates van noord naar zuid terwijl de even nummers van oost naar west lopen. Ik stuitte bij mijn onderzoek op een wikipedia pagina (http://nl.wikipedia.org/wiki/Interstate_highway) over het interstate systeem in de USA, best interessant.

Vooralsnog prefereer ik het Nederlandse systeem. Laatst zat ik op de juiste weg maar alleen op de verkeerde locatie omdat ik de Peachtree Industry boulevard had genomen ipv. van de Peachtree Industry Parkway. Een kniesoor die het verschil bemerkt maar aangekomen op McGinnes Ferry Road zat ik toch zo'n 15 mijl te veel naar het zuiden en gezien de doorstroming van het plaatselijk verkeer wat laat op mijn afspraak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten